HTML

Lapland Fishing

Egy augusztusi horgásztúra története ismét a sarkkör fölé, ezúttal a Finn tundra legészakibb tájaira.

Friss topikok

  • Clogfly: Szevasztok! Jó rólatok végre hallani, remélem, lesznek még képek, videók, stb. Hatalmas élmény leh... (2012.08.31. 10:40) Út a tundrán át VI. fejezet.
  • Bp: Ugye?! Éreztem, hogy ismételni kell... (2012.08.29. 21:15) A felszerelésről
  • szabzero: Gratulálok, nagy élmény lehetett !! Persze nem sérült lábbal.. Mindenesetre levontam a tanulságoka... (2012.08.28. 17:19) Útra készen
  • szabzero: sok sikert ! ha minden jól alakul, életreszóló élmény lesz ! (2012.07.07. 23:40) Felszerelés listám

Címkék

Áram a vadonban

Bp 2012.08.03. 07:03

Mivel a műszaki képességeimet tekintve nem vagyok a topon, szakembert hívtam a napelemes töltés optimalizálására. A feladat: a számos eszközből ami a rendelkezésünkre áll, kiválasztani és összerakni a leghatékonyabb megoldást. Balogh Bálint a Continental Hungary laborvezetőjének vendégposztja. 

Azt hiszem a korábbi bejegyzésekből is kiderült, hogy Péter nem csak úgy találomra rakja össze a cuccait egy 3 hetes túrára. A tavalyi beszámolójából is tudtam, hogy alaposan felkészül, de azért így is meglepődtem, amikor 3 napelem és egy halom töltő társaságában láttam meg az egyik hétvégén.

Persze (ezzel a szóval, majd jó lesz vigyázni kint, mert finnül segget jelent) jobban belegondolva az áramellátás komoly szerepet fog játszani. Egyrészt nekünk itthon maradóknak is fontos, mert szeretnénk minél több képet látni Lappföldről és nem csak az első pár nap eseményeit. Másrészt nekik is nagy különbséget jelent, hogy este vagy esős napokon le tudják kötni magukat valamivel. Egy korábbi posztban már láttuk, hogy kindle és okostelefon is lesz náluk. Az előbbi ugyan elvileg kibírna kb. 1 hónapot, de az utóbbi biztosan nem. Szóval áram kell, ez biztos. A kérdés már csak az, hogy hogyan és miből. Mivel a súly lényeges szempont, ezért szerintem semmiképp sem érdemes 3 napelemet vinni, elég a legjobbat. A napból a föld felszínének minden négyzetméterére kb. 600W teljesítmény érkezik így a két kisebbet hamar kiszórtuk, mert bár lehet hatásfokban némi különbség köztük, de azért itt a méret, pontosabban a felület a lényeg.

A választott napelem 20cm x 40cm körül van, tehát normál napsütésben kb. 50W teljesítmény éri, azonban ennek csak kb. 10%-át képes árammá alakítani, így az egyéb veszteségek miatt nagyjából arra számíthatnak, hogy folyamatos napsütés mellett 6-8 óra alatt fel kell tudniuk tölteni a telefonjuk akkumulátorát.

A napelem szivargyújtó aljzatához mini USB-s töltő van. Telefon és kindle rendben lesz. De a fényképező töltőjéhez kéne valami megoldás. A sok kábelből és adapterből végül egy szvargyújtós USB aljzatos töltőhöz forrasztottam hozzá egy olyan kábelt, amit már be lehet dugni az akksi töltőbe is. Sajnos kiderült, hogy az USB-s része ennek a töltőnek nem jó, így nem lehet majd egyszerre telefont és fényképezőt is tölteni, de külön-külön működni fognak. Remélem…  

04_01.jpg

Napelemek, töltők, kábelek – mi lesz ebből?

04_02.jpg

Mindent látni kellett, hogy kiválasszuk a megfelelőt

 

04_03.jpg

Ez nagyon kicsi. Nem éri elég napfény

 

04_04.jpg

Ez jó nagy és ha süti a nap, akkor több, mint 12V feszültség van a csatlakozóján. Ezt kell vinni!

 

04_05.jpg

Páka, multiméter, bor és erős koncentráció.

04_06.jpg

A szivattyút is bevontuk a bonyolultabb mérésekbe

 

04_07.jpg

Akkor most tölt vagy nem?

 

04_08.jpg

Jó lesz :)






Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laplandfishing.blog.hu/api/trackback/id/tr804693376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása